Celler de vi a casa

by | març 9, 2021 | Blog

Celler de vi auna casa particular fet de fusta amb una lámpara penajant al mig de la sala.

Si som amants del bon vi i ens agrada tenir una bona selecció a casa, hem de pensar en la millor manera de conservar-los o, en cas de voler, adequar el lloc on la botella pugui envellir a l’ampolla.

Per tot plegat, res millor que instal·lar un celler de vi a casa. Per petit que sigui l’espai, a Tecnicold instal·lem tota mena de cellers per a vi, des de grans estructures per a productors fins a petites caves a cases particulars.

A més, aquest tipus d’instal·lacions aporten valor a l’habitatge, tant en l’àmbit econòmic com estètic, dontant-la de personalitat i caràcter.

Què cal tenir present en la instal·lació d’un celler de vi a casa?

Com en qualsevol celler el que cal tenir en compte és la temperatura, la llum i la humitat. Aquest és el propòsit d’una cava: protegir el seu contingut d’influències externes.

Als grans cellers naturals excavats sota terra, aquestes variables es poden controlar de forma natural. Aquests són els que anomenem cellers passius. Però a una llar s’ha de cercar el lloc més idoni, el més estable i dotar l’espai amb un bon aïllament i treballar en el sistema de refrigeració perquè la temperatura es mantingui entre els 7° i els 18° i la humitat relativa al voltant del 70%, encara que aquest darrer punt és motiu de debat.

Un altre dels factors són les olors. Els taps de suro de les botelles deixen passar quantitats petites de gasos a l’interior: res preocupant si es tracta d’un ambient controlat. Però hem d’evitar que les olors fortes com de lleixius o pintures entrin a la nostra instal·lació, ja que podria danyar l’aroma de la nostra selecció de vins.

La llum natural afecta de forma negativa el vi. Uns dels motius pels quals es construeixen cellers és per a preservar les ampolles del contacte directe de la llum solar, ja que els rajos ultraviolats afecten la seva estabilitat i poden perjudicar l’olor i el sabor.

Per últim, cal evitar llocs que puguin patir vibracions fortes o de forma més o menys seguida provocada per equips elèctrics com motors de nevera, rentadores, assecadores… que puguin propagar aquestes vibracions a través de es parets o el terra fins a la nostra cava de vi.

Materials emprats en la construcció d’una cava de vi.

Cal pensar en totes les parts a aïllar. Un celler té amb parets, terra, sostre i porta. Cada una d’elles necessita elements específics pel seu aïllament.

En certs projectes, un encofrat de fusta que cobreixi parets i sostre, ajudarà a dividir l’espai i sostenir els materials aïllants: una barrera de vapor (al mercat existeixen diferents solucions i nosaltres li oferirem la millor pel seu projecte) col·locada a la part interna evitarà la condensació.

Les zones exposades, com el terra o part del sostre, es poden aïllar emprant revestiments segellants, que eviten la humitat. Els terres es poden revestir amb fusta o rajoles.

Les portes han de ser d’exterior i perfectament aïllades per a mantenir al mínim l’entrada d’aire, olors i canvis de temperatura. Si fem servir vidre ha de ser aïllant, utilitzant entre les dues capes de vidre gas deshidratat. Un bon aïllament de la zona de la porta,  evitarà que la unitat refrigeradora treballi més del compte compensant els canvis de temperatura i humitat. Juntament amb un bon manteniment, conservarem l’equip en perfectes condicions per més temps.

En darrer terme, els botellers. Podem decidir entre instal·lar els clàssics botellers de fusta o per uns més moderns fets amb metall. Si fem servir llum per retroil·luminar-los, hem de tenir en compte que no proporcionin calor.

Sistema de refrigeració per a un celler de vi.

La unitat de refrigeració s’ha d’ubicar relativament a prop del celler. Es poden dividir en tres grans famílies que hem d’escollir en funció del tipus de bodega que estem construint.

  • Les unitats autònomes treballen amb el condensador i l’evaporador combinats a l’interior d’una unitat, cosa que permet una instal·lació més senzilla. Una part de la unitat està a l’interior del celler i l’altra a l’exterior. Són unitats escalables que permeten adaptar-se a tota mena de projectes de forma econòmica.
  • Les unitats split són eficients i durables. Depenent de l’espai en el qual projectem la nostra cava, aquesta solució permet instal·lar l’evaporador a l’interior i el condensador allunyat, a l’exterior, reduint les vibracions.
  • Una unitat refrigeradora per conductes permet tenir un perfecte control de la temperatura i la humitat sense tenir una unitat a la vista. El sistema de refrigeració s’instal·la a l’exterior i s’usen canonades d’interconnexió per arribar al celler de vi, cosa que redueix les vibracions i sorolls al màxim.

A Tecnicold som especialistes en el muntatge de cellers de vi tant per a particulars com per a professionals. No dubti a posar-se en contacte amb nosaltres per a parlar del seu projecte, no importa la mida: ens adaptarem a les seves necessitats.